Totaal aantal pageviews

donderdag 7 februari 2013

Dekbed met kussens

D = Dekbed 2 persoons met kussensZelf vind ik het altijd erg leuk om dekbedsetjes te maken. Er zijn zovel leuke stofjes te koop, waar je mee aan de slag kunt. Ook al lijkt het soms erg moeilijk - wanneer je een beetje kunt omgaan met een naaimachine moet het echt wel lukken. Wanneer je liever met de hand je naaiwerk wilt doen, is dat natuurlijk ook geen probleem. De ondergenoemde maten zullen per bedje moeten worden aangepast. De lengte bepalen is duidelijk : dat is de lengte van het bede - wil je het bedje aan de achterkant laten overhangen, dan het hoogteverschil van het bedje bij de lengte tellen. De breedte is ook persoonlijk : zelf houd ik de breedte van het bedje aan plus tweemaal de hoogte van ongeveer 4 cm.
 
Benodigd : 
 
- 1,2 0f 3 lapjes dunne katoenen stof
- 1 stukje vlak dun fiberfill
- 1 dotje fiberfill vulsel
- eventueel kantjes of bandjes
 
Materiaal:
 
- tacky glue
- naaimachine
- stof schaar
- snijmat
 
Werkwijze : 

Dekbedsset met één soort stof:
 
Dekbed:
 
Knip één lapje stof van 23x32 cm en twee lapjes van 8 x 11 cm. Vouw de grootste lap (met de goede kant naar binnen) dubbel zodat je een stuk krijgt van 23 x 16 cm. Stik het dicht volgens het stikschema. Knip een stukje plat fiberfill van 21x14 cm en zet dit vast op het dekbedje met in iedere hoek een speld door één laagje stof. Dit om te voorkomen dat het fiberfill niet goed op zijn plaats blijft zitten met het keren.
 
Keer de stof om, zodat de goede kant naar buiten valt en druk de naden goed uit.  Haal de spelden uit het dekbedje en strijk het dekbedje glad. Plak de opening aan de onderkant netjes dicht met tacky glue.
 
Kussentjes :
 
Bij een stof met een dessin goed opletten op het dessin gelijk is op beide stukjes stof.
 
Leg de stukjes stof naast elkaar in de lengte op de snijmat met de goede kant naar onder. Vouw 1/2 cm om aan de onderkant - draai in de lengte om - vouw dezelfde kant 2 cm om - pak het andere uiteinde en vouw over de 2 cm heen. Zet vast met een speld. Hierdoor wordt de lengte van het kussentje bepaald. Zelf houd ik ongeveer 4 cm aan. Stik de zijkantjes dicht, zodat een breedte van 6 cm. overblijf. Keer de sloopjes door eerst de lange kant om te keren, duw de puntjes netjes uit. Vul het kussentje met een dotje fiberfill en keer de andere kant erover heen. Sluit het door de achterkant met tacky glue dicht te plakken.
 
Wil je kantjes en/of bandjes gebruiken, let dan op dat deze eerst moeten worden aangebracht op de stof voor het dekbedje en de kussentjes in elkaar worden gezet.

stikvoorbeeld - opening ongeveer 6 cm

Dekbed setje met drie verschillende soorten stof :
 
stof knippen voor voorbeeld A - stof knippen voor voorbeeld B
 
      dekbed     kussen 2x          dekbed        kussen 2 x
1- 10x17 cm    6x11 cm         23x12.5 cm   9x5.5 cm
2-   3x17 cm    6x 6 cm          23x12.5 cm
3-  32x17 cm   3x11 cm         23x22    cm   7.5x6.5 cm
 
Zet de stofjes volgens voorbeeld aan elkaar. Let op bij voorbeeld a wordt de breedte aan elkaar gezet en bij voorbeeld B wordt de lengte aan elkaar gezet. De achterzijde van voorbeeld A is helemaal stof 3 - de achterzijde van voorbeeld B is gelijk aan de voorkant. Wanneer de stofjes aan elkaar zijn gezet ehb je een lap die rondom vast zit. Bij voorbeeld A zijn de open zijden de zijkanten en bij voorbeeld B de boven- en onderkant. Deze moeten wordt dichtgestikt met dien verstande dat er een opening van ongeveer 6 cm over moet blijven voor het draaien. Voor de overige werkwijze zie de beschrijving met één soort stof.
 
Voor de kussentjes moet de stof dusdanig aan elkaar worden gezet, dat er weer twee gelijke lapjes ontstaan van 8x11 cm. Bij voorbeeld A in de lengte richting - bij voorbeeld B in de breedte. Verdere werkwijze zie de beschrijving met één soort stof.
 
1 = lichtgroen
 
2 = wit
 
3 = donkergroen

Voorbeeld A :
    
voorbeeld B :Voorbeelden dekbedsetjes:


met enkele stof


 
 

 
 


volgens voorbeeld A


 

 
 
 
 
 

1 opmerking: